Matteüs Passie groepsfoto

Drie maal Passie aan N207

In de regio zijn verschillende passieprojecten uitgevoerd, van klassiek tot modern. In Leimuiden/Rijnsaterwoude heeft een groot projectkoor en muziekensemble o.l.v. Theo van der Hoorn een Matteüs Passie uitgevoerd die beide stijlen combineert, zowel eigentijds als klassiek. De eigentijdse Matteüs Passie is op 23, 24 en 29 maart 2013 uitgevoerd in de Woudse Dom (Rijnsaterwoude), de Sint Jan de Doper en de Dorpskerk (Leimuiden).

Reacties van koorleden
Reacties van bezoekers Passie

 
Het project is een initiatief om de inhoud van het Paasverhaal op eigentijdse en aantrekkelijke wijze vorm te geven. Tachtig mensen zingen mee in het project en nog eens vijftien muzikanten spelen mee. Drie kerken aan de N207 ondersteunen dit project en zijn tevens de locaties waar de uitvoeringen plaatsvinden, nl. de Woudse Dom te Rijnsaterwoude, de St Jan de Doper en de Dorpskerk te Leimuiden. Er is in de gezamenlijke locaties plaats voor zeshonderd bezoekers.

 

Klik hier voor een aantal reacties van koorleden op het project.

 

Oude en nieuwe muziek
Het bijzondere van deze Matteüs Passie is dat de mensen in de zaal tussentijds vier oorspronkelijke koralen van Bach’s bewerking kunnen meezingen. De dertien overige liederen worden afwisselend door solisten en een groot gelegenheidskoor in een moderne, eigentijdse toonzetting van Gerard van Amstel gezongen. Oude en nieuwe muziek wisselen elkaar verrassend af.
Het geheel zal muzikaal ondersteund worden door een ensemble (piano, percussie, klarinet, gitaar, enz.) en een koperensemble. De teksten zijn een vertolking van het Bijbelse lijdensverhaal naar Matteüs en geschreven door Piet van Midden.

 
Poster passie 2013

 
Samenbindend
Het uitgangspunt van het organiserende team is om projecten te starten waarmee mensen elkaar binnen en buiten de kerk(en) ontmoeten en waarin het christelijk geloof op een aansprekende wijze mensen kan verbinden.

Waar gaat de passie over?
De Passie begint met het bezingen van de mooie dromen, de dromen van vanouds:
Geloof, hoop en liefde, met Abraham zijn ze al meegekomen.
Maar, al die woorden, woorden, zoveel woorden wat doet het de mensen nog?
Het deed Maria van Bethanië veel toen Jezus ze opnieuw verwoordde. Zij zingt: ‘u maakte mij, u raakte mij, u sprak een nieuwe taal voor mij, ik stond in vuur en vlam’. Ook zijn vrienden hadden hoge verwachtingen. Eindelijk iemand die voor gerechtigheid zal zorgen. Dat ze konden vertrouwen op de God van liefde i.p.v. op stokken en op zwaarden, begrepen zij niet. Het leidde uiteindelijk tot het verraad van Judas, de verloochening door Petrus, en de kruisdood van Christus.

Tijd om op te staan
De ontreddering van de achterblijvers was groot. Is dit ‘t einde van de mensen, zand erover, steen ervoor?
De twee Maria’s gaan naar het graf en zingen elkaar vragenderwijs moed in: Mensen gaan en mensen komen, opgeschreven in Gods hand. Leven door God ingenomen aan die verre overkant. Het koor bevestigt dit duet met de woorden: en ze slapen en ze dromen, totdat Hij hen wakker maakt… Zover is het nog niet, maar als het zover is kan het Passiekoor er wel al over zingen… Ik heb alles nieuw geschapen, het is tijd om op te staan…

Hartelijk welkom namens het Passieteam:

Theo van der Hoorn (muzikale leiding)
Frans Kooiman
Eric Roggeveen
Petra Verschoof (organisatie, info en opgave: tel. 0172 701081 of info@passieleimuiden.nl)

In gesprek met Piet van Midden

Teksten Matteüs Passie