Reacties koorleden

 
Enkele reacties van koorleden op de vraag: “Wat betekent het voor je om in de passie mee te zingen?”

 

“Als kind vond ik de Goede Week altijd al een hele bijzondere week. In de katholieke kerk bomvol rituelen en met als klap op de vuurpijl de Paaswake en het Paasfeest. Toen ik las over het oecumenische projectkoor wat de Mattëus Passie wilde uitvoeren was ik direct enthousiast. De kers op de taart zou ik zeggen! Het is geweldig om in zo’n groot koor te zingen. Dat zingen verbindt wist ik al, maar je voelt het ook echt, er groeit iets moois. Ik ben ervan overtuigd dat wij met elkaar het vieren van deze Goede Week nog iets beter maken, dat voelt geweldig!!”

 

“Meezingen in deze Passie betekent voor mij: God aanspreken in Zijn eigen taal.
Sinds mensenheugenis is het beleven van je geloof verbonden met muziek. Oorspronkelijk alleen vocaal maar later ook instrumentaal. David dichtte en zong al psalmen. Je zou zelfs nog verder terug kunnen gaan: vogels zongen al het hoogste lied voordat de mens bestond, en filosoof Plato opperde het denkbeeld van de Harmonie der Sferen waarbij de hele schepping is geordend volgens muzikale wetmatigheden.
Wat is er dan mooier, dan dat je mag opgaan in dat allesomvattende unisono? Dat je één mag zijn met het wonder, dat God in den beginne allen maar Zijn stem hoefde te laten horen, en er was licht? Laten we dan met zijn allen onze partij zingen en spelen, en dit mooie stuk herscheppen ter ere van Hem!”

 

“Meezingen in de Passie vind ik geweldig en dan ook nog in onze moedertaal, zodat ik ook mijn kleinkinderen de tekst kan laten lezen.
Zij komen ook beslist luisteren en kijken hoe het verhaal wordt uitgebeeld en gezongen.
Het is ook een verrijking als ik nu de preek van onze dominee Cees van den Berg hoor, er is veel herkenbaar van het verhaal wat we zingen.
Dan krijg ik bijna de drang om te gaan zingen bijvoorbeeld over de berg Golgotha. De muziek van Gerard van Amstel is ook geweldig. Bij elke passage hoor je waar het over gaat zonder dat je de tekst leest, elk deel klinkt anders.
Het vrolijke bij de Pesachtafel, het verraad van Judas en van ons allen, de verlatenheid van Jezus, dan hoe het zwaard en de stokken worden bespeeld, de verbazing bij de Maria’s … het is echt geweldig om het met deze muziek te mogen zingen.
Het zal zeker een groot succes worden.”