Films

Films 2023

 

Ook in het komende jaar willen we weer met elkaar een paar films bekijken en nabespreken in de Ontmoeting.
 
Thema: wie ben je?
 
Wie ben je? Het heeft alles te maken met je wortels, de omgeving waarin je opgroeide en werd gevormd. Maar dat bepaalt niet alles. Er valt ook wat te kiezen; kloppen de beelden die ik heb meegekregen? Kan ik het ook anders zien? Een mens kan groeien, zijn of haar blik verruimen.
 
 
 
 
Op dinsdag 10 oktober 19.30 uur: Le fils de l’autre
In deze film komt de vraag “wie ben ik” naar boven in een beladen politieke context: Israël en de Palestijnse gebieden. Door omstandigheden komen mensen die elkaar anders nooit zouden ontmoeten, noodgedwongen met elkaar in contact. Wie is die ander, en wie ben ik, als ik me niet meer in mijn eigen hokje kan terugtrekken?
 
Toegang: € 5,-
 
 
 
 
 
 
Op donderdag 16 november 19.30 uur: “a yak in the classroom”
Geheel tegen zijn zin moet de jonge leraar Ugyen aan het eind van zijn lerarenopleiding een jaar aan het werk op een zeer afgelegen plek, hoog in de bergen van Butan. Daar komt hij zichzelf tegen in een situatie die in veel opzichten anders is dan hij het zich had voorgesteld. Dat doet iets met hem: wie is hij? Waar is hij op z’n plek? Een poëtische film met prachtige beelden en een verhaal dat zich rustig ontrolt.
 
Toegang: € 5,-
 
 

Filmavonden 2024

 
Begin 2024 worden in De Ontmoeting twee bijzondere films vertoond die gaan over de ruimte die je krijgt om te groeien: te zijn en te worden die je bent.
 

Dinsdagavond 23 januari draait de film ‘The quiet girl’, een mooi ingetogen filmdebuut van de Ierse regisseur Colm Bairéad. Hoofdpersoon in de film is Cáit, een meisje dat in het gezin waarin ze opgroeit niet goed lijkt te worden begrepen. Als het gezin waarin ze (in Ierland van 1981) opgroeit gezinsuitbreiding krijgt, mag ze een tijd bij een oom en tante op het platteland logeren. Het doet iets met haar, maar ook met haar oom en tante, met hun eigen levensverhaal. Voor het Ierse landschap is in de film ook een hoofdrol weggelegd.
 
 
 
Donderdagavond 15 februari draait de film ‘Caphernaüm’
Hoofdpersoon Zain, een 12-jarige jongen, groeit op in een beklemmende omgeving. Hoe veel plek om te leven heeft hij eigenlijk? In het gezin waarin hij opgroeit ontbreekt het aan liefde en aandacht. Buiten de deur moet hij, ondanks zijn leeftijd, al vechten voor zijn bestaan. Gelukkig zijn er soms even momenten die verlichting brengen.
De film laat goed zien hoe hard het is om te leven en te overleven in één van de armste wijken van Libanon. De filmer toont ons die werkelijkheid door de ogen van een kind. Aangrijpend en ontroerend tegelijk. Bijzonder is, dat de cast van de film veelal uit amateuracteurs bestaat. Ze weten een overtuigende film te maken.
 
Aanvang 19.30 uur. Zaal open 19.15 uur.
Entree € 6,00 (inclusief consumpties)
Na afloop is er gelegenheid voor nagesprek over de film.